Ropuchy,vše co jste hledali o ropuchách

Jednotliví jedinci

Ropuška starostlivá

Ropuška starostlivá

(Atyles obstetricans)

Délka

3-5 cm

Způsob živ.

Většinou pozemní

Rozmnožovací období

jaro a léto

Stav ochrany

místy běžný druh

rozšíření

západní a střední Evropa

 

 

 

   Ropuška starostlivá (starším jménem ropuška porodní a poloropucha vejconosná) se rozmnožuje  neobyčejným způsobem. Samice klade řetízky velkých, žloutkem bohatých vajíček, které si samec po oplození nabírá obtáčí kolem nohou. Někdy nosí 2 řetízky od různých samic. Když vývoj embryí končí a mají se líhnout pulci, samec odloží vajíčka do rybníka nebo do jiné vodní nádrže.

  Ropuška je malá a zavalitá žába s krátkýma nohama a písčitě zbarvenou, světle hnědou nebo šedou kůži s tmavšími skvrnami.

   Obývá lesnaté krajiny, zahrady, neomítnuté zdi, lomy, pískové duny a skalní sutě. V zimě a období sucha se ukrývá v různých štěrbinách. Je aktivní v noci, živí se různými bezobratlými. Samci k sobě vábí samice, volají ze štěrbiny nebo z doupěte a vydávají  charakteristické zvuky ve vysoké tónině ,,pú-pú‘‘.

Poslední komentáře
24.10.2008 08:14:41: akorát že ropuška starostlivá nepatří mezi ropuchy
 
.vše co jste nevěděli o ropuchách.