Ropuchy,vše co jste hledali o ropuchách

Jednotliví jedinci

Ropucha obrovská

Ropucha obrovská

(Bufo marinus)

Výskyt:Střední a Jižní Amerika

Popis:Tato žába dorůstá až do velikosti 25 cm. Je hnědá nebo až šedá  s černými skvrnami. Mezi okem a nozdrami má černavě vyvýšené hrany.

Této žábě se také jinak říká aga. Je velmi užitečná a oceňovaná. Plantážníci pěstující cukrovou řepu si této ropuchy nesmírně váží, neboť velmi podstatně přispívá ke snížení hospodářských ztrát působených hmyzími škůdci. V době před rozmnožováním a během páření se samečkové ozývají hlasitým chraplavým skřehotem.

Ropucha obrovská, někdy označovaná také jako ropucha třtinová, už v Austrálii doslova "okupuje" území o rozloze přesahující milion čtverečních kilometrů a útočí na četné domorodé živočišné druhy od plazů až po hlodavce. Jejímu jedu podléhají i krokodýli či divocí psi dingo, kteří mohou do 15 minut po pozření ropuchy zemřít na srdeční zástavu, pokud je ropucha sama nezahubí při útoku. Svůj jed totiž tento obojživelník dorůstající hmotnosti až dvou kilogramů dokáže vystříknout až dva metry daleko.

Žádné komentáře
 
.vše co jste nevěděli o ropuchách.